Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ВОЛОГОВИДАЛЕННЯ ПРИ ЗНЕВОДНЕННІ ПЛОДООВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Юрій Федорович Снєжкін
Олена Віталіївна Гусарова
Раїса Олексіївна Шапар

Анотація

У статті дано визначення фруктово-овочевих чипсів, зазначено основні способи зневоднення, які використовуються в світі для отримання чипсів, наведені недоліки технологій їх виробництва. Представлені вимоги до сировини при виробництві фруктово-овочевих чипсів, наведені оптимальні значення цукрово-кислотного індексу для фруктів. Об'єктами досліджень були яблука, груші, айва, хурма і білі коренеплоди. У статті також наведено аналіз різних способів попередньої обробки фруктової сировини перед сушінням (паротермічна обробка, обробка в розчинах лимонної кислоти і цукровому сиропі). Отримані результати використані при розробці енергоефективної теплотехнології виробництва фруктово-овочевих чипсів з використанням конвективно-конденсаційного методу сушіння,
розроблені і затверджені технічні умови "Чипси фруктові, овочеві". Теплотехнологія захищена 9 патентами України. Розроблена теплотехнологія дозволяє інтенсифікувати вологовидалення та підвищує енергоефективність процесу зневоднення на 10...15 %.
Ключові слова:
фруктово-овочеві чипси, вологовидалення, теплотехнології, цукрово-кислотний індекс, конвективно-конденсаційний метод сушіння сировини, енергоефективність процесу

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Снєжкін, Ю., Гусарова, О., & Шапар, Р. (2017). ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ВОЛОГОВИДАЛЕННЯ ПРИ ЗНЕВОДНЕННІ ПЛОДООВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ. Scientific Works, 81(1). https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i1.681
Розділ
Статьи

Посилання

1. Zhao Guoying. (2015). CN. Patent No.104305041A.

2. Plocharski, W., Konopacka, D. (2002). PL. Patent No. WO 2002074102.

3. Arnaut, S.A., Lovkis, Z.V. (2006). BLR. Patent No. 10964.

4. Kalashnikov, G.V., Litvinov, Ye.V. (2014). RU. Patent No. 2520142

5. Snezhkin, Ju.F., Shapar, R.O., Sorokova, N.M., Husarova, O.V. (2015). Rozrobka tekhnologhiji vyrobnyctva novykh form sushenykh produktiv. Promyshlennaya teplotekhnika, 37 (6), 29–37.

6. Snezhkin, Yu.F., Shapar, R.A. (2013). Energoeffektivnost teplotekhnologiy pererabotki rastitelnykh materialov. Nestatsionarnye, energo- i resursosberegayushchie protsessy i oborudovanie v khimicheskoy, nano- i biotekhnologii: materialy konf., 3-ya mezhdunarodnaya nauchno-tekhn. konf. (2013 hoda) - (pp. 211–215). Moskva: MGOU.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)