##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
У статті наведено властивості сировини, що є джерелом пектинових речовин, зокрема яблук, спектр фізіологічної дії пектину та переваги пектиновмісних сушених продуктів. Мета роботи - визначення впливу різних видів попередньої тепловологої обробки яблук перед сушінням на кінетику процесу конвективного зневоднення і стан пектинових речовин. Об’єктами досліджень обрано яблука сортів Ренет Симиренко та Джонатан.
Результати теоретичних та експериментальних досліджень доводять, що обов’язковою умовою переробки пектиновмісної сировини є попередня тепловолога обробка паренхімних тканин. У роботі наведено криві сушіння та криві швидкості сушіння яблук в режимі двостадійного зневоднення, що піддавались різним видам обробки. Характер кривих показує, що процес видалення вологи проходить в періоді падаючої швидкості впродовж усього зневоднення. Дослідженнями встановлено, що незалежно від виду обробки, тривалість зневоднення бланшованих зразків скорочується порівняно із свіжими яблуками. Тривалість процесу сушіння зразків бланшованих парою, є найменшою і скорочується на 20 та 25 % для яблук сортів Ренет Симиренко та Джонатан відповідно, при цьому, їхня максимальна швидкість зневоднення вища у 1,8 рази.
Проаналізовано стан пектинових речовин та зміна співвідношення протопектину та розчинного пектину під час попередньої тепловологої обробки та конвективного сушіння. Співвідношення змінюється в бік збільшення кількості розчинного пектину від 35 до 60 %. Встановлено, що тепловолога обробка та сушіння за двостадійними режимами забезпечують максимальний ступінь збереження пектинових та інших біологічно активних речовин, сприяють зниженню собівартості чипсів за рахунок скорочення тривалості та енергетичних витрат процесу.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Посилання
2. Orlova, N.Ia., Diakova, Yu.V. (2015). Vuhlevodnyi kompleks sushenykh baklazhaniv. Tovaroznavchyi visnyk. Kyiv. 8, 201–211.
3. Sniezhkin, Yu.F., Shapar, R.O., Khavin, O.O., Chalaiev, D.M. (2002). Dosvid vykorystannia naturalnykh poroshkiv z roslynnoi syrovyny u molochnykh produkakh. Prom. Teplotekhnyka. 24 (4), 57-59.
4. Sniezhkin, Yu.F., Husarova, O.V., Shapar, R.O. (2017). Intensyfikatsiia volohovydalennia pry znevodnenni plodoovochevoi syrovyny. Naukovi pratsi ONAKhT. Odesa. 1, (81), 90-93. doi.org/10.15673/swonaft.v81i1.681.
5. Sham, P., Scaman, C., Durance, T. (2001). Texture of vacuum microwave dehydrated apple chips as affected by calcium pretreatment, vacuum level, and apple variety. Journal of Food Science. 66 (9), 1341 – 1347. doi.org/10.1111/j.1365-2621.2001.tb15212.x.
6. Giannini, Beau. (12.08.2010). Certificate of authorship WO/2010/090620, MPK A23B 7/005 (2006.01), A23B 7/02 (2006.01), A23L 1/212 (2006.01). A method of preparing apple chips. (China). PCT/US2009/000740; declared 04.02.2009.
7. Choi, Gwang Cheolchoi, Ji Hyeokchoi. (12.05.2015). Certificate of authorship 1020150051298, MPK A23L 1/212, A23L 3/40. Method for preparing dehydrated apple chips. (Korea). 1020130132592; declared 02.11.2013.
8. Shapar, R.O. Husarova, O.V. (2017). Analiz innovatsiinykh tekhnolohii dlia vyrobnytstva fruktovykh chypsiv. Prom. teplotekhnyka, Kyiv. 39 (3), 53-59. doi.org/10.31472/ihe.3.2017.08.
9. Iabluka svizhi serednikh ta piznikh terminiv dostyhannia. Tekhnichni umovy. (2017). DSTU 8133:2015. Kyiv: Derzhstandart, 9.
10. Korolev, A.A. (2012). Tekhnolohyia proyzvodstva plodoovoshchnykh chypsov metodom kombynyrovannoho obezvozhyvanyia. Khranenye y pererabotka selkhozsyria. 10, 29 – 30.
11. Sniezhkin, Yu.F., Shapar, R.O., Husarova, O.V. (26.02.2018). Certificate of authorship 123213, MPK A23B 7/02, F26B 3/04, F26B 3/02, A23L 19/00. Sposib vyrobnytstva chypsiv z yabluk z tsukrovo-kyslotnym indeksom 16...20; declared 10.05.2016. Bulletin No 4.
12. Sniezhkin, Yu.F., Shapar, R.O., Sorokova, N.M, Husarova, O.V. (2015). Rozrobka tekhnolohii vyrobnytstva novykh form sushenykh produktiv. Prom. Teplotekhnyka, Kyiv. 37 (6), 29–37. doi.org/10.31472/ihe.6.2015.04
13. Burdo, O.H., Bezbakh, I.V., Zykov, O.V., Shyshov, S.V. (2018). Doslidzhennia vplyvu rezhymnykh i konstruktyvnykh parametriv pry obrobtsi viazkykh ta dyspersnykh produktiv v aparatakh na bazi rotatsiinykh termosyfoniv. Naukovi pratsi natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii, Kyiv. 24, (6), 80–89.
doi.org/ 10.24263/2225-2924-2018-24-6-12.
14. Sniezhkin, Yu.F. Shapar, R.O. (2018). Teplomasoobminni tekhnolohii pererobky pektynovmisnoi syrovy-ny. Kyiv. Sik Hrup Ukraina. 228. ISBN 978-617-7457-69-4.