Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

Розробка енергоефективного режиму сушіння фітоестрогенної рослинної сировини

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Жанна Олександрівна Петрова
Катерина Сергіївна Слободянюк

Анотація

Білкові продукти на основі сої є ідеальним джерелом важливих для організму амінокислот, доповнюють білки зернових і здатні повністю замінити тваринні продукти. Соя – природне джерело рослинних фітоестрогенів. Одним з видів переробки сої є сушіння. В час енергетичних криз, що зумовлені енерговитратними технологіями та обладнанням виникає необхідність дослідження та подальшої розробки енергоефективних режимів сушіння. В даній статті наявний опис рекомендованих етапів попередньої гігротермічної підготовки сировини до сушіння, що дозволяє інактивувати антихарчові компоненти в соєвих бобах. В результаті попередньої гігротермічної обробки відбувається майже повна інактивація інгібітора трипсину, після гігротермічної обробки його лишається всього 4%. Обгрунтовано доцільність створення соєво – шпинатної суміші та запропоновано енергоефективний режим сушіння фітоестрогенної суміші. Проведені експериментальні дослідження по сушінню соєво-шпинатної композиції при температурах теплоносія 60˚С та ступеневій зміні температури теплоносія 100/60˚С показали, що тривалість сушіння матеріалу в режимі теплоносія 100/60˚С зменшується на 25%  в порівнянні з тривалістю процесу при 60˚С. Результати досліджень впливу температури теплоносія на зміну кислотного числа  соєво – шпинатної суміші доводять, що при поєднанні сої з каротиновмісною сировиною, шпинатом характер зміни кислотного числа аналогічний характеру цілих соєвих бобів. Встановлено, що соєво – шпинатний порошок відновлюється швидше в 2 рази за еталон (сухий молочний білок). В результаті проведених досліджень встановлено, що створення фітоестрогенної суміші з сої та шпинату дозволило зменшити енерговитрати на 20 – 25% на підготовку сировини до сушіння. На основі проведених досліджень запропоновано теплотехнологію для сушіння фітоестрогенної рослинної сировини.

Ключові слова:
енергоефективність, сушіння, кислотне число, вологовміст, фітоестрогени

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Петрова, Ж., & Слободянюк, К. (2019). Розробка енергоефективного режиму сушіння фітоестрогенної рослинної сировини. Scientific Works, 83(1), 85-91. https://doi.org/10.15673/swonaft.v83i1.1423
Розділ
Статьи

Посилання

1. Boiko, O. O. (2013). Rozrobka stratehii rozvytku rynku soi v suchasnykh umovakh. Ahrosvit, 4,. 62 – 68.
2. Drobot, V.B. (2001). Suchasnyi stan i perspektyvy vykorystannia produktiv pererobky soi u khlibopekarskii,makaronnii, kondyterskii ta kharchokontsentratnii promyslovosti. Naukovi pratsi, 21, 295 – 298.
3. Kapreliants, L.V. (2014). Soievi produkty ta inhrydiienty: khimiia, tekhnolohiia, vykorystannia. Kyiv: Monohrafiia, «TES», 194.
4. Zvit USDA. (2019) Ohliad rynku oliinykh kultur Retrieved from: https://agrex.gov.ua/zvit-usda-oglyad-rinku-oliynih-kultur/
5. Metlytskyi, L. V. (1976). Osnovy byokhymyy plodov y ovoshchei. M.: Ekonomyka, 349.
6. Andreana, L. Ososki, Edward, J. Kennelly (2003) Phytoestrogens: a Review of the Present State of Re-search. Phytotherapy research. Phytother. Res., 17, 845–869.
7. Sniezhkin, Yu.F., Petrova, Zh.O. (2007) Teplomasoobminni protsesy pid chas oderzhannia karotynovmisnykh poroshkiv. Kyiv: VD «Akademperiodyka»,.162.
8. Jocelem Mastrodi Salgado, Carlos M. Donado-Pestana (2011). Soy as a Functional Food. Soybean and Nutrition. Rijeka, Croatia & Shanghai, China, 21 – 44.
9. Sniezhkin, Yu.F., Muliar, V.P., Dabizha, N.O. (2016). Analiz suchasnykh sposobiv sushinnia ta rozrobka optymalnoho rezhymu sushinnia koloidnykh kapiliarno-porystykh materialiv u teplonasosnii sushartsi z kombinovanym teplopidvodom. Keramyka: nauka y zhyzn, 30, 42-48.
10. Petrova, Zh.O., Slobodianiuk, K.S. (2016) Poperednia pidhotovka fitoestrohennoi syrovyny do sushinnia / Zbirnyk tez dopovidei KhI mizhnarodnoi naukovo – praktychnoi konferentsii studentiv, aspirantiv i molodykh vchenykh «Resursoenerhozberihaiuchi tekhnolohii ta obladnannia». K.: NTUU «KPI», 56 – 58.
11. Petrova, Zh.O., Slobodianiuk, K.S. (2017) Energy effective drying modes of soy-vegetable compositions // Ukrainian Journal of Food Science, 5(1), 150 – 160.
12. Voskoboinykov, V.A., Huliaev, V.N., Kats, Z.A., Popov, O.A. (1980). Sushenye ovoshchy y frukty. M.: Pyshchevaia prom-st,. 190.
13. Petrova, Zh.O., Slobodianiuk, K.S. (2017). Intensyfikatsiia protsesu sushinnia soievo-shpynatnoi kompozytsii. Materialy Kh Mizhnarodnoi naukovo-prakt. konf. «Problemy teplofizyky ta teploenerhetyky», Kyiv: ITTF NANU. El.resurs Retrieved from: http://ittf.kiev.ua/wp-content/uploads/2017/06/s3_tezi_18.pdf
14. Petrova, Zh.O. Slobodianiuk, K.S. (2017). Poluchenye neэnerhoemkykh fytoэstrohennykh rastytelnykh poroshkov. Scientific Works, 81(1), 110 – 114.
15. Didora, V.H., Derebon, I.Iu. (2017) Tekhnolohichni pokaznyky yakosti lonu oliinoho zalezhno vid elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia v umovakh polissia Ukrainy. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo. 1(6), 71-79.
16. Petrova, Zh.O. (2013) Stvorennia enerhoefektyvnykh teplotekhnolohii vyrobnytstva funktsionalnykh kharchovykh poroshkiv: dys. ... dokt. tekhn. nauk : 05.14.06. Kyiv, ITTF NANU.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)