Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ЖИРНІ КИСЛОТИ МОЛОКА ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ВИДІЛЕННЯ S. АUREUS У КОРІВ З СУБКЛІНІЧНИМ МАСТИТОМ СТЕПУ УКРАЇНИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

V. Danchuk
https://orcid.org/0000-0003-2156-1758
S. Midyk
http://orcid.org/0000-0002-2682-2884
O. Danchuk
http://orcid.org/0000-0002-9226-1499
А. Levchenko
http://orcid.org/0000-0003-1404-8841
V. Korniyenko
https://orcid.org/0000-0003-0403-7727
V. Ushkalov
http://orcid.org/0000-0001-5694-632X
M. Bogach

Анотація

У світі і досі триває широка дискусія щодо споживання питного сирого молока та питного пастеризованого молока. Питне сире молоко, з точки зору його біологічної безпеки, може нести цілий ряд загроз для здоров’я людини. Однак, і пастеризоване молоко може мати різну біологічну цінність. Склад молока на пряму залежить від фізіологічного стану молочної залози. Тому, враховуючи інтенсивність обміну жирних кислот у даному органі, можна припустити що залежно від фізіологічного стану молочної залози лактуючих корів, може змінюватись і біологічна цінність секрету, зокрема його жирнокислотний склад. У статті показано зміни жирнокислотного складу молока залежно від інтенсивності розвиту ураження молочної залози маститом від субклінічної форми, (ознаки хвороби скриті), до клінічної форми, (ознаки хвороби чітко виражені). Найбільшу біологічну небезпеку несе сире молоко від корів з субклінічною формою маститу, адже відсутність клінічних ознак хвороби сприяє його потраплянню на численні ринки. Дослідження проводили на 974 дійних коровах різних порід у 6 господарствах степової зони України (Одеська, Миколаївська та Полтавська області). Встановлено, що поширення субклінічної та клінічної форм маститів поголів’я дійного стада коливається в межах 20% кожний. Основним збудником інфекції молочної залози є бактерії виду Staphylococcus aureus 36,6-47,4%. Показано зміни жирнокислотного складу молока корів за субклінічного маститу. Встановлено зменшення частки довголанцюгових і зростання відсотку коротколанцюгових жирних кислот на тлі зниження кількості моно- та поліненасичених жирних кислот. Встановлено достовірний вплив субклінічної форми маститу на вміст C4:0, С10:0 (ղ²ᵪ = 0,90–0,94 ум. од.; р<0,001) та C18:1n9c (ղ²ᵪ = 0,36–0,84 ум. од.; 0,001) у молоці корів. Клінічне одужання корів не супроводжується одразу поверненням вмісту усіх жирних кислот в молоці до показників, що спостерігались до хвороби.

Ключові слова:
корови, молоко, мастит, жирнокислотний склад, Staphylococcus aureus

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Danchuk, V., Midyk, S., Danchuk, O., LevchenkoА., Korniyenko, V., Ushkalov, V., & Bogach, M. (2022). ЖИРНІ КИСЛОТИ МОЛОКА ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ВИДІЛЕННЯ S. АUREUS У КОРІВ З СУБКЛІНІЧНИМ МАСТИТОМ СТЕПУ УКРАЇНИ. Food Science and Technology, 16(2). https://doi.org/10.15673/fst.v16i2.2363
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Petrovski KR, Trajcev M. BGA. A review of the factors affecting the costs of bovine mastitis: review article. J S Afr Vet Assoc. 2006 Jun 1;77(2):52-60. https://doi.org/10.4102/jsava.v77i2.344
2. Halasa T, Huijps K, Østerås O, Hogeveen H. Economic effects of bovine mastitis and mastitis management: A review. Vet Q [Internet]. 2007 Jan 1;29(1):18-31. https://doi.org/10.1080/01652176.2007.9695224
3. Abebe R, Hatiya H, Abera M, Megersa B, Asmare K. Bovine mastitis: prevalence, risk factors and isolation of Staphylococcus aureus in dairy herds at Hawassa milk shed, South Ethiopia. BMC Vet Res [Internet]. 2016;12(1):270. https://doi.org/10.1186/s12917-016-0905-3
4. Barlow J. Mastitis Therapy and Antimicrobial Susceptibility: a Multispecies Review with a Focus on Antibiotic Treatment of Mastitis in Dairy Cattle. J Mammary Gland Biol Neoplasia [Internet]. 2011;16(4):383-407. https://doi.org/10.1007/s10911-011-9235-z
5. Danchuk OV, Karposvkii VI, Tomchuk VA, Zhurenko O V, Bobryts’ka OM, Trokoz VO. Temperament in Cattle: A Method of Evaluation and Main Characteristics. Neurophysiology. 2020;52(1):73-9. https://doi.org/10.1007/s11062-020-09853-6
6. Zhurenko O, Karpovskyi V, Trokoz VDO. Peculiarities of the feed additive “Germatsink” influence on maicronutrients and vegetative status of the productive cows. Sci Horizons. 2020;1(86):96-104. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-86-1-96-104
7. Postoi R, Karpovskyi V, Danchuk O, Kryvoruchko D. Dynamics of urea content in blood of sows depending on peculiarities of nervous system activity. Sci Horizons. 2019;6(79):77-82. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-79-6-77-82
8. Slačanac V, Božanić R, Hardi J, Rezessyné Szabó J, Lučan M, Krstanović V. Nutritional and therapeutic value of fermented caprine milk. Int J Dairy Technol [Internet]. 2010 May 1;63(2):171-89. https://doi.org/10.1111/j.1471-0307.2010.00575.x
9. Guo X, Liu H, Zhao Q, Qin Y, Zhang J. Discrimination of goat, buffalo, and yak milk from different livestock, regions, and lactation using microelement contents. J Food Sci [Internet]. 2021 Apr 1;86(4):1283-95. https://doi.org/10.1111/1750-3841.15685
10. Pieszka M, Łuszczyński J, Zamachowska M, Augustyn R, Długosz B, Hędrzak M. Is mare milk an appropriate food for people? – a review. Ann Anim Sci [Internet]. 2016;16(1):33-51. https://doi.org/10.1515/aoas-2015-0041
11. Perin LM, Pereira JG, Bersot LS, Nero LA. The Microbiology of Raw Milk. Raw Milk Balanc Between Hazards Benefits. 2019 Jan 1;45-64. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-810530-6.00003-1
12. Kakhanouskaya KY, SI V. Kinetic studies of cow milk lactoperoxidase. Belarus State Univ Biol. 2017;2:66-71.
13. Abu-Serie MM, El-Fakharany EM. Efficiency of novel nanocombinations of bovine milk proteins (lactoperoxidase and lactoferrin) for combating different human cancer cell lines. Sci Rep [Internet]. 2017;7(1):16769. https://doi.org/10.1038/s41598-017-16962-6
14. Khan IT, Bule M, Ullah R, Nadeem M, Asif S, Niaz K. The antioxidant components of milk and their role in processing, ripening, and storage: Functional food. 2019. https://doi.org/10.14202/vetworld.2019.12-33
15. Robles I, Nolan DT, Fendley CA, Stokley HL, France TL, Ferrell JL, et al. Technical note: Evaluation of a commercial on-farm milk leukocyte differential tester to identify subclinical mastitis cases in dairy cows. J Dairy Sci. 2021 Apr 1;104(4):4942–9. https://doi.org/10.3168/jds.2020-19299
16. Puppel K, Staniszewska P, Goł˛ M, Slósarz J, Grodkowski G, Solarczyk P, et al. Using the Relationship between Concentrations of Selected Whey Proteins and BHBA to Characterize the Metabolism of Dairy Cows in Early Lactation. 2021. https://doi.org/10.3390/ani11082298
17. Baird JK, Jensen SM, Urba WJ, Fox BA, Baird JR. SARS-CoV-2 Antibodies Detected in Mother’s Milk Post-Vaccination. J Hum Lact [Internet]. 2021 Jul 23;37(3):492-8. https://doi.org/10.1177/08903344211030168
18. Saini V, McClure JT, Léger D, Dufour S, Sheldon AG, Scholl DT, et al. Antimicrobial use on Canadian dairy farms. J Dairy Sci. 2012 Mar 1;95(3):1209-21. https://doi.org/10.3168/jds.2011-4527
19. Regasa S, Mengistu S, Abraha A. Milk Safety Assessment, Isolation, and Antimicrobial Susceptibility Profile of Staphylococcus aureus in Selected Dairy Farms of Mukaturi and Sululta Town, Oromia Region, Ethiopia. Bacci ML, editor. Vet Med Int [Internet]. 2019;2019:3063185. https://doi.org/10.1155/2019/3063185
20. Rainard P, Foucras G, Fitzgerald JR, Watts JL, Koop G, Middleton JR. Knowledge gaps and research priorities in Staphylococcus aureus mastitis control. 2017. https://doi.org/10.1111/tbed.12698
21. Hoque MN, Das ZC, Rahman ANMA, Haider MG, Islam MA. Molecular characterization of Staphylococcus aureus strains in bovine mastitis milk in Bangladesh. Int J Vet Sci Med [Internet]. 2018 Jun 1;6(1):53-60. https://doi.org/10.1016/j.ijvsm.2018.03.008
22. Ushkalov V, Danchuk V, Midyk S, Voloshchuk N, Danchuk O. Mycotoxins in milk and dairy products. Food Science and Technology. 2020;14(3):137-49. https://doi.org/10.15673/fst.v14i3.1786
23. Danchuk V, Ushkalov V, Midyk S, Vigovska L, Danchuk O, Korniyenko V. Milk Lipids and Subclinical Mastitis. Food Sci Technol. 2021;15(2):26-41. https://doi.org/10.15673/fst.v15i2.2103
24. Tomazi T, Gonçalves JL, Barreiro JR, Arcari MA, dos Santos M V. Bovine subclinical intramammary infection caused by coagulase-negative staphylococci increases somatic cell count but has no effect on milk yield or composition. J Dairy Sci. 2015 May 1;98(5):3071-8. https://doi.org/10.3168/jds.2014-8466
25. Mylostyvyi R, Sejian V, Izhboldina O, Kalinichenko O, Karlova L, Lesnovskay O, et al. Changes in the Spectrum of Free Fatty Acids in Blood Serum of Dairy Cows during a Prolonged Summer Heat Wave. Animals. 2021;11. https://doi.org/10.3390/ani11123391
26. Schwartzbach SD, Osafune T. Immunoelectron microscopy: methods and protocols. Springer; 2010. https://doi.org/10.1007/978-1-60761-783-9
27. Agar AW. The Story of European Commerical Electron Microscopes. In: Advances in imaging and electron physics. Elsevier; 1996; 415-584. https://doi.org/10.1016/S1076-5670(08)70059-4
28. Levchenko AG, Ivchenko VD, Kasich VYu. FTI. Preparation of biological material for examination under a scanning electron microscope. Part I. Methodical recommendations for the preparation of biological material for electron microscopy. Sumi; 2016. 13 p.
29. Nocard E. Note sur la mammite gangreneuse des brebis laitieres. Ann l’ Inst Pasteur. 1887;417-428.
30. Vasileiou NGC, Chatzopoulos DC, Sarrou S, Fragkou IA, Katsafadou AI, Mavrogianni VS, et al. Role of staphylococci in mastitis in sheep. J Dairy Res [Internet]. 2019 Aug 19 [cited 2022 Jan 21];86(3):254-66. https://doi.org/10.1017/S0022029919000591
31. Brouillette E, Malouin F. The pathogenesis and control of Staphylococcus aureus-induced mastitis: study models in the mouse. Microbes Infect. 2005 Mar 1;7(3):560-8. https://doi.org/10.1016/j.micinf.2004.11.008
32. Dego OK, van Dijk JE, Nederbragt H. Factors involved in the early pathogenesis of bovine Staphylococcus aureus mastitis with emphasis on bacterial adhesion and invasion. A review. Vet Q [Internet]. 2002 Jan 1;24(4):181-98. https://doi.org/10.1080/01652176.2002.9695135
33. Zaatout N, Ayachi A, Kecha M, Kadlec K. Identification of staphylococci causing mastitis in dairy cattle from Algeria and characterization of Staphylococcus aureus. J Appl Microbiol [Internet]. 2019 Nov 1;127(5):1305-14. https://doi.org/10.1111/jam.14402
34. Akkou M, Bentayeb L, Ferdji K, Medrouh B, Bachtarzi MA, Ziane H, et al. Phenotypic characterization of Staphylococci causing mastitis in goats and microarray-based genotyping of Staphylococcus aureus isolates. Small Rumin Res. 2018 Dec 1;169:29-33. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2018.10.015
35. Sollid JUE, Furberg AS, Hanssen AM, Johannessen M. Staphylococcus aureus: Determinants of human carriage. Infect Genet Evol [Internet]. 2014;21:531-41. https://doi.org/10.1016/j.meegid.2013.03.020
36. Castillo F, Castillo-Ferrer F-J, Cordobilla B, Domingo JC. Inadequate Content of Docosahexaenoic Acid (DHA) of Donor Human Milk for Feeding Preterm Infants: A Comparison with Mother’s Own Milk at Different Stages of Lactation. Nutrients [Internet]. 2021 Apr 15;13(4):1300. https://doi.org/10.3390/nu13041300
37. Danchuk V. Peroxide oxidation in farm animals and birds. Abetka. 2006;192.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)