Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

АВТОМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ВИНА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина Семенівна Калмикова
https://orcid.org/0000-0002-3981-9385

Анотація

Анотація. У цій статті відображені результати дослідницької роботи «Удосконалення процесу контролю якості вина за допомогою нових пристроїв на основі електронних датчиків». Метою нашої роботи було –  розробити блок-схему пристрою з підключеними електронними датчиками. У статті викладені проміжні результати науково-дослідного проекту «Удосконалення процесу контролю якості вина за допомогою нових пристроїв на основі електронних датчиків». Метою нашої роботи було – розробити блок-схему пристрою з підключеними електронними датчиками.


Показано, що в сучасній системі якості виноробної галузі України об’єктом управління повинен служити процес формування якості продукції на всіх етапах її створення та експлуатації. У зв’язку з цим необхідно підняти якість виробництва до рівня, при якому українські вина змагатимуться на міжнародному рівні з французькими, італійськими, іспанськими винами. При вирішенні даної проблеми в роботі продемонстровано необхідність розробки ефективних, гнучких автоматизованих систем відстеження якості продукції для невеликих виноробних підприємств. Ці системи / пристрої повинні бути недорогими, портативними, швидкими і надійними.


Розглянуто такий важливий для споживачів атрибут довіри до якості харчової продукції, як простежуваність. Досягти простежуваності в виноробної промисловості можливо шляхом моніторінгу і автоматизації виробничого процесу. Для цього потрібне застосування чутливих елементів: електронних датчиків і електронних систем, які зазвичай складаються з комбінації датчиків і / або виконавчих пристроїв обробки сигналів і зв'язку.


З огляду на те, що малі підприємства рідко реалізують простежуваність тому, що це тягне за собою зниження ефективності виробництва і збільшення витрат, автором показано реальну перевагу розробки швидких, надійних і повністю автоматичних систем, які дозволяли б проводити більш швидку обробку і зчитування зразків.


Важливою частиною роботи було визначити оптимальний набір параметрів вина – показників якості та безпеки продукту. Це зробити досить складно, тому що таких показників велика кількість. Так, наприклад, в директиві Європейського Союзу наведено більше 50 показників, за допомогою яких можна досить об’єктивно оцінити якість та ідентифікувати виноробну продукцію. Але це тривалий і дорогий процес, тому що ці показники визначаються в спеціалізованих лабораторіях на дорогому і складному обладнанні. Набір цих методів регулюється Положенням про Комісію (2676/90) на рівні ЄС.


В результаті дослідження було обрано важливий етап (процес) контролю – бродіння виноградного сусла, а також ряд основних параметрів, щоб створити портативну систему з набором датчиків для використання в безперервному моніторингу якості вина в ємностях. Перевагами запропонованої системи є: оптимізація виробничого процесу, економія витрат, поліпшення якості та безпеки продукції, забезпечення внутрішньої простежуваності. Запропоновано блок-схему пристрою з підключеними електронними датчиками для автоматичного контролю показників якості вина. Такий пристрій є ефективним доповненням до існуючих методів аналізу, що базуються на використанні дорогого лабораторного обладнання.

Ключові слова:
вино, якість, автоматичний контроль, сенсорний пристрій

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Калмикова, І. (2019). АВТОМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ВИНА. Scientific Works, 82(2), 95-99. https://doi.org/10.15673/swonaft.v82i2.1273
Розділ
Статьи