Food Industry Economics

ISSN-print: 2411-4111
ISSN-online: 2312-847X
ISO: 26324:2012
Архiви

Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

П. О. Антонюк
http://orcid.org/0000-0002-8100-2563
О. П. Антонюк
http://orcid.org/0000-0002-9182-4982
Т. М. Ступницька
http://orcid.org/0000-0002-2517-2795
Х. О. Баранюк
http://orcid.org/0000-0002-3346-0332

Анотація

Стаття присвячена дослідженню місця залишків та відходів харчової промисловості в зовніш-
ній торгівлі України агропродовольчими товарами з використанням методів та прийомів статистичного
аналізу. В дослідженні встановлено, що в агропродовольчому експорті (товарні групи 1 -24) виручка від
реалізації залишків та відходів (товарна група 23) знаходиться на четвертому місці, а в складі готових
харчових продуктів (товарні групи 1 6-24) це головний вид продукції, що являється певним феноменом,
особливо в порівнянні з деякими розглянутими країнами ЄС. Виконаний аналіз показує, що таке місце
залишків і відходів в зовнішній торгівлі є результатом використання виробництва цих видів продукції
переважно для експорту (більше 80%), а не для внутрішнього використання в тваринництві. Значні
обсяги експорту при мінімальному імпорті негативно впливають на розвиток виробництва м’ясних і
молочних продуктів, скорочуючи експорт і збільшуючи імпорт продукції цих товарних позицій. У вис-
новках представлено рекомендації щодо розвитку експортної торгівлі залишками і відходами харчової
промисловості за умов повного забезпечення вітчизняних галузей тваринництва достатніми кормови-
ми ресурсами.

Ключові слова:
прийоми статистичного аналізу, агропродовольча продукція, залишки харчової промисловості, виробництво, експорт, імпорт, коефіцієнт покриття імпорту експортом

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Антонюк, П., Антонюк, О., Ступницька, Т., & Баранюк, Х. (2022). Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості. Food Industry Economics, 14(4). https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2425
Розділ
Формування та розвиток ринку продуктів харчування
Біографії авторів

П. О. Антонюк, ДУ «Інститут ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України» Французький бульвар, 29, м. Одеса, Україна, 65044

кандидат економічних наук,
старший науковий співробітник
відділ ринкових механізмів і структур

О. П. Антонюк, Одеський національний технологічний університет вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

кандидат економічних наук, доцент
кафедра обліку та аудиту

Т. М. Ступницька, Одеський національний технологічний університет вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

кандидат економічних наук, доцент
кафедра обліку та аудиту

Х. О. Баранюк, Одеський національний технологічний університет вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Ph.D., доцент
кафедра обліку та аудиту

Посилання

1. Антонюк П.О., Антонюк О.П., Ступницька Т.М., Баранюк Х.О. Аналіз сучасного стану зовнішньої
торгівлі України агропродовольчими товарами // Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13, вип. 3. С.16-22.
doi: 10.15673/fie.v13i3.2128
2. Импорт и Экспорт. Весь Мир. Все товары 2016 – 2020. URL:
https://trendeconomy.ru/data/commodity_h2?commodity=TOTAL&indicator=tv_wrld_share,TV&trade_flow=Import,E
xport&time_period=2020 (дата звернення: 10.11.2022)
3. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 5.11.2022)
4. Духницький Б.В. Основні аспекти регулювання міжнародної торгівлі агропродовольчою про-
дукцією // Економіка АПК. 2019. № 4. С. 74-80. doi: 10.32317/2221 -1055.201904074
5. Кириленко І.Г., Івченко В.Є., Деменчук В.В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого
ринку та виробництво продовольства в Україні // Економіка АПК. 2018. No 9. С. 34-35. doi: 10.32317/2221 -
1055.201809034
6. Формування глобального і регіонального ринків сільськогосподарської сировини та продовольства:
монографія /Ю.О. Лупенко та ін. / за ред. Ю.О. Лупенка, М.І. Пугачова. Київ: ННЦ-ІАЕ-2015, 320 с.
7. Пугачев М.І. Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчими товарами // Економіка АПК. 2019.
№ 3. С. 6-13. doi: 10.32317/2221 -1055.201903006
8. Рівень рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських
підприємствах. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/sg/rrv/arh_rrv_u.html (дата звернення: 5.11.2022)
9. Сегеда С.А. Аграрно-продовольча продукція в товарній структурі зовнішньої торгівлі України //
Економіка АПК. 2019. No 2. С. 73-83. doi: 10.32317/2221-1055.201902073
10. Не только подсолнечное масло. Украина – мировой лидер по экспорту жмыха и шрота. URL:
https://ubr.ua/market/trade/ne-tolko-podsolnechnoe-maslo-ukraina-lidiruet-v-mirovom-rejtinhe-eksporterov-zhmykha-ishrota-4007586 (дата звернення: 5.11.2022)
11. Украина экспортировала рекордный объём шрота и жмыха URL: https://usm.media/eksport-produktovpererabotki-maslichnyh-kultur/ (дата звернення: 10.11.2022)
12. Як в Україні можна заробляти на переробці харчових відходів URL:
https://agravery.com/uk/posts/show/ak-v-ukraini-mozna-zarobiti-na-pererobci-harcovih-vidhodiv (дата звернення:
5.11.2022)