##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Стаття присвячена дослідженню місця залишків та відходів харчової промисловості в зовніш-
ній торгівлі України агропродовольчими товарами з використанням методів та прийомів статистичного
аналізу. В дослідженні встановлено, що в агропродовольчому експорті (товарні групи 1 -24) виручка від
реалізації залишків та відходів (товарна група 23) знаходиться на четвертому місці, а в складі готових
харчових продуктів (товарні групи 1 6-24) це головний вид продукції, що являється певним феноменом,
особливо в порівнянні з деякими розглянутими країнами ЄС. Виконаний аналіз показує, що таке місце
залишків і відходів в зовнішній торгівлі є результатом використання виробництва цих видів продукції
переважно для експорту (більше 80%), а не для внутрішнього використання в тваринництві. Значні
обсяги експорту при мінімальному імпорті негативно впливають на розвиток виробництва м’ясних і
молочних продуктів, скорочуючи експорт і збільшуючи імпорт продукції цих товарних позицій. У вис-
новках представлено рекомендації щодо розвитку експортної торгівлі залишками і відходами харчової
промисловості за умов повного забезпечення вітчизняних галузей тваринництва достатніми кормови-
ми ресурсами.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Посилання
торгівлі України агропродовольчими товарами // Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13, вип. 3. С.16-22.
doi: 10.15673/fie.v13i3.2128
2. Импорт и Экспорт. Весь Мир. Все товары 2016 – 2020. URL:
https://trendeconomy.ru/data/commodity_h2?commodity=TOTAL&indicator=tv_wrld_share,TV&trade_flow=Import,E
xport&time_period=2020 (дата звернення: 10.11.2022)
3. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 5.11.2022)
4. Духницький Б.В. Основні аспекти регулювання міжнародної торгівлі агропродовольчою про-
дукцією // Економіка АПК. 2019. № 4. С. 74-80. doi: 10.32317/2221 -1055.201904074
5. Кириленко І.Г., Івченко В.Є., Деменчук В.В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого
ринку та виробництво продовольства в Україні // Економіка АПК. 2018. No 9. С. 34-35. doi: 10.32317/2221 -
1055.201809034
6. Формування глобального і регіонального ринків сільськогосподарської сировини та продовольства:
монографія /Ю.О. Лупенко та ін. / за ред. Ю.О. Лупенка, М.І. Пугачова. Київ: ННЦ-ІАЕ-2015, 320 с.
7. Пугачев М.І. Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчими товарами // Економіка АПК. 2019.
№ 3. С. 6-13. doi: 10.32317/2221 -1055.201903006
8. Рівень рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських
підприємствах. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/sg/rrv/arh_rrv_u.html (дата звернення: 5.11.2022)
9. Сегеда С.А. Аграрно-продовольча продукція в товарній структурі зовнішньої торгівлі України //
Економіка АПК. 2019. No 2. С. 73-83. doi: 10.32317/2221-1055.201902073
10. Не только подсолнечное масло. Украина – мировой лидер по экспорту жмыха и шрота. URL:
https://ubr.ua/market/trade/ne-tolko-podsolnechnoe-maslo-ukraina-lidiruet-v-mirovom-rejtinhe-eksporterov-zhmykha-ishrota-4007586 (дата звернення: 5.11.2022)
11. Украина экспортировала рекордный объём шрота и жмыха URL: https://usm.media/eksport-produktovpererabotki-maslichnyh-kultur/ (дата звернення: 10.11.2022)
12. Як в Україні можна заробляти на переробці харчових відходів URL:
https://agravery.com/uk/posts/show/ak-v-ukraini-mozna-zarobiti-na-pererobci-harcovih-vidhodiv (дата звернення:
5.11.2022)