Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ВПРОВАДЖЕННЯ ЕМУЛЬСІЙ З РУТИНОМ У ХАРЧОВИХ КАПСУЛІНАХ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Liudmyla Telezhenko, Doctor of Technical Sciences, Professor
https://orcid.org/0000-0001-6675-2625
Svetlana Kolesnichenko, Ph.D., Associate Professor
https://orcid.org/0000-0002-8752-053X

Анотація

В останні роки в Україні і світі спостерігається тенденція до впровадження у споживання харчових продуктів спеціального призначення. Проблемою залишається практична відсутність на ринку доступних за ціною, зручних для використання харчових продуктів, що враховують потреби хворих через порушення обміну речовин. Представлені на вітчизняному ринку продукти не завжди сприяють біоконверсії і засвоєнню фізіологічно функціональних інгредієнтів, наявні в обмеженому асортименті і не враховують всіх специфічних потреб метаболізму людей.


Проаналізовано підходи до харчування людей з певними захворюваннями аліментарного характеру. Показано механізм дії на організм людини харчових продуктів з фізіологічно функціональними інгредієнтами у виді капсульованих емульсій рутину, які можна використовувати як компоненти спеціальних продуктів для харчування людей з певними захворюваннями. Важливим при цьому також є використання недорогої вітчизняної сировини, що дозволить отримати продукти з соціальним економічним ефектом. Перспективним для використання в якості фізіологічно активного компонента є рутин, який може бути уведений у харчові продукти як капсульована емульсія. Показано переваги дії таких продуктів на організм людини, та можливість розширення асортименту харчової продукції спеціального призначення. Актуальним є використання рутину для нутрітивної підтримки людей при створенні спеціальних харчових продуктів на основі капсульованих емульсій. Запропоновано харчові продукти з використанням таких емульсій для уведення у раціони людей з неінфекційними захворюваннями

Ключові слова:
капсульовані емульсії, рутин, фізіологічно функціональні інгредієнти, інжиніринг спеціальних продуктів харчування, захворювання аліментарного характеру, технології продукції ресторанного господарства

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Telezhenko, L., & Kolesnichenko, S. (2021). ВПРОВАДЖЕННЯ ЕМУЛЬСІЙ З РУТИНОМ У ХАРЧОВИХ КАПСУЛІНАХ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ. Scientific Works, 85(2), 31-37. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i85.2159
Розділ
Статьи

Посилання

Ukrayna // Statystycheskye dannye / Vsemyrnaya orhanyzatsyya zdravookhranenyya. URL: https://www.who.int/diabetes/country-profiles/ukr_ru.pdf?ua=1.
2. Pro zatverdzhennya Natsionalnoho planu zakhodiv shchodo neinfektsiynykh zakhvoryuvan dlya dosyahnennya hlobalnykh tsiley staloho rozvytku: Rozporyadzhennya vid 26.07.2018 № 530-r // Baza danykh “Zakonodavstvo Ukrayiny” / KM Ukrayiny. URL: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnogo-planu-zahodiv-shchodo-neinfekcijnih-zahvoryuvan-dlya-dosyagnennya-globalnih-cilej-stalogo-rozvitku.
3. Statystychni dani za 2018 rik // Baza danykh Tsentru medychnoyi statystyky / MOZ Ukrayiny. URL: http://medstat.gov.ua/ukr/statdan.html • Zakhvoryuvanist naselennya // Baza danykh derzhavnoyi sluzhby statystyky Ukrayiny. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/oz.htm.
4. Berehovyy V.K. Osnovy naukovoyi orhanizatsiyi zdorovoho kharchuvannya // Efektyvna ekonomika: elektr. nauk. zhurn. / DDAEU. Dnipro, 2011. № 11. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2011_11_19.
5. Smolyar V.I. Formula ratsionalnoho kharchuvannya // Problemy kharchuvannya: nauk.-prakt. zhurn. / DP “Naukovyy tsentr preventyvnoyi toksykolohiyi, kharchovoyi ta khimichnoyi bezpeky imeni akademika L.I. Medvedya MOZ Ukrayiny”. Kyyiv, 2013. № 1. S. 5–9.
6. Myloslavskyy D.K. Suchasni pohlyady na rol i mistse likuvalno-profilaktychnoyi diyetetyky pry zakhvoryuvannyakh vnutrishnikh orhaniv // Ukrayinskyy terapevtychnyy zhurnal: nauk.-prakt. zhurn. / DU “Natsionalnyy instytut terapiyi imeni L. T. Maloyi NAMN Ukrayiny”. Kyyiv, 2016. № 3. S. 83–92.
7. Prytulska N.V., Motuzka YU.M. Tovaroznavchi zasady pozytsionuvannya produktiv dlya enteralnoho kharchuvannya // Tovary i rynky: nauk.-prakt. zhurn. – 2014. № 2. S. 53–61. URL: http://tr.knteu.kiev.ua/files/2014/18/8.pdf
8. Doklad o sostoyanyy zdravookhranenyya v Evrope 2015 h. // Rehyonalnye publykatsyy VOOZ / Evropeyskaya seryya. URL: www.euro.who.int/2015/european-health-report-2015-the.-targets-and- beyond-reaching-new-frontiers-in-evidence.
9. Berthon B.S., Wood L.G. Nutrition and Respiratory Health–Feature Review // Nutrients. 2015. NR 7(3). R. 1618–1643. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377870.
10. Potoroko I.Yu., Kalinina I.V., Naumenko N.V., Fatkullin R.I., Shaik S., Sonawane S.H., Ivanova D., Kiselova-Kaneva Y., Tolstykh O., Paymulina A.V. Possibilities of Regulating Antioxi-dant Activity of Medicinal Plant Extracts. Human. Sport. Medicine, 2017, vol. 17, no. 4, pp. 77–90. DOI: 10.14529/hsm170409.
11. Telezhenko L.N. Scientific bases of preservation of biologically active substances in technologies of processing of fruit and vegetables : Diss. At the request of scientists. Art. Dr. tech. Science. Odessa, 2004. 415 p.
12. Vronska L.V. Rozrobka spektrofotometrychnoyi metodyy vyznachennya flavonoyidiv u pahonakh chornytsi zvychaynoyi//ISSN-2312-0967.Pharmaceutical review. 2018. № 4, p. 49–56.
13. Fatkullin R., Popova N., Kalinina I. et al. Application of ultrasonic waves for the improvement of particle dispersion in drinks. Agronomy Research, 2017, vol. 15, pp. 1295–1303.
14. Teselkin Y.O., Babenkova I., Kolhir V. et al. Dihydroquercetin as a means of antioxidative defence in rats with tetrachloromethane hepatitis. Phytother. Res., 2000, vol. 14, pp. 160–162. DOI: 10.1002/(SICI)1099-1573(200005)14:3<160::AID-PTR555>3.0.CO;2-Y.
15. Ghosh V., Mukherjee A., Chandrasekaran N. Ultrasonic emulsification of foodgrade nanoemulsion formulation and evaluation of its bactericidal activity. Ultrason. Sonochem., 2013, vol. 20, pp. 338–344. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2012.08.010.
16. Krasulya O., Shestakov S., Bogush V., Potoroko I. Applications of sonochemistry in Russian food processing industry. Ultrasonics Sonochemistry, 2014, no. 21, pp. 2112–2116. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2014.03.015.
17. Naumenko N.V., Kalinina I.V. Sonochemistry effects influence on the adjustments of raw materials and finished goods properties in food production. Materials Science Forum, 2016, vol. 870, pp. 691–696. DOI: 10.4028/www.scientific.net/msf.870.691.
18. Potoroko I.Yu., Kretova Yu.I., Tsirul’nichenko L.A. [Modern Approaches and Methods of Intensifica ion of Food Production Processes]. Tovaroved prodovol’stvennykh tovarov [Goods manager of food products], 2014, no. 1, pp. 41–45.
19. Potoroko I.Yu., Paimulina A.V., Uskova D.G., Kalinina I.V., Popova N.V., Shirish S. The antioxidant properties of functional food ingredients used in the production of bakery and dairy products, their impact on quality and storageability of the product. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies, 2017, vol. 79(4), pp. 143–151. (in Russ.) DOI: 10.20914/2310-1202-2017-4-143-151.
20. Yada R.Y., Buck N., Canady R., DeMerlis C., Duncan T., Janer G., Juneja L., Lin M.S., McClements J., Noonan G. et al. Engineered nanoscale food ingredients: evaluation of current knowledge on material characteristics relevant to uptake from the gastrointestinal tract. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2014, v. 13, pp. 730–744. DOI: 10.1111/1541-4337.12076.
21. Ahmed K., Li Y., McClements D.J., Xiao H. Nanoemulsion – and emulsion–based delivery systems for curcumin: encapsulation and release properties. Food Chem., 2012, vol. 132, pp. 799–807. DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.11.039.
22. Pervynna profilaktyka sertsevo-sudynnykh zakhvoryuvan: nastanova Amerykanskoho koledzhu kardiolohiyi // Ukrayinskyy medychnyy chasopys. Kyyiv, 2019. URL: https://www.umj.com.ua/article/161823/pervinna-profilaktika-sertsevo-sudinnih-zahvoryuvan-nastanova-amerikanskogo-koledzhu-kardiologiyi-2019-r.
23. Deswal A, Deora NS, Mishra HN. Optimization of enzymatic production process of oat milk using response surface methodology. Food Bioprocess Technol. 2014. NR 7(2). R. 610–618. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-013-1144-2