Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРЕН КІНОА – ОСНОВНИЙ З ЕТАПІВ ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБЕРІГАННЯ ТА ОБРОБКИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

L. Valevskaya
https://orcid.org/0000-0003-0511-5643
O. Sokolovskaya
https://orcid.org/0000-0003-4326-1932

Анотація

Робота присвячена визначенню фізико-технологічних властивостей зерна кіноа. Кіноа є нетрадиційною для України агрокультурою, проте експерименти по її вирощуванню успішно завершилися в Сумській області. Завдяки своєму унікальному хімічному складу кіноа використовується у продуктах дієтичного та функціонального призначення.
Кіноа містить близько 20% білків, що робить її чудовим харчовою добавкою для людей, які не вживають продуктів тваринного походження. Амінокислотний склад білків кіноа дуже збалансований і характеризується високим вмістом незамінних амінокислот. Особливістю жирнокислотного складу зерен кіноа є високий вміст у ньому поліненасичених жирних кислот, у тому числі ліноленової жирної кислоти та лінолевої, що відноситься до кислот ω-3 та ω-6 жирних кислот.
У зв’язку із ростом популярності кіноа та її придатності до вирощування у наших природно-кліматичних і ґрунтових умовах є актуальним розробка технології її зберігання та обробки. Одним з основних етапів обґрунтування вибору технології зберігання та обробки зерен кіноа є визначення його фізико-технологічних властивостей.
Фізико-технологічні властивості зернової маси визначаються значною кількістю показників.
Визначення фізико-технологічних властивостей зерна кіноа проводили для трьох видів кіноа: червоне, чорне та біле. При визначенні фізико-механічних властивостей були використані методи, затверджені відповідними стандартами, або, що застосовані в науково-дослідних роботах і рекомендовані у відповідній літературі.
Нами було визначено такі основні фізико-технологічні властивості: геометричні характеристики, натура, маса 1000 зерен, шпаруватість, щільність укладання, забезпеченість повітрям, кут природного укосу, коефіцієнт внутрішнього тертя, коефіцієнта зовнішнього тертя. Визначено числові значення цих показників
для кожного виду кіноа.
Знання фізико-технологічних властивостей зернової маси дозволяє вирішувати велику кількість прикладних задач, які мають практичне значення і відіграють важливу роль у процесах зволоження, нагріву й охолоджування зерна. Досконале вивчення фізичних і технологічних властивостей може забезпечити оптимальні умови для зберігання насіння без погіршення його якості. Отримані дані можна використовувати для підбору режимів очищення, сушіння й активного вентилювання.

Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Valevskaya, L., & Sokolovskaya, O. (2021). ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРЕН КІНОА – ОСНОВНИЙ З ЕТАПІВ ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБЕРІГАННЯ ТА ОБРОБКИ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 21(1), 4-8. https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i1.2089
Розділ
ЗЕРНО: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ