Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЗЕРНА ТА КРУПИ РИСУ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНОТИПУ СОРТІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

D. Palamarchuk
https://orcid.org/0000-0003-2735-0556
M. Kozachenko
S. Sviatchenko
https://orcid.org/0000-0002-9556-0048

Анотація

Визначено рівень показників врожайності та якості зерна і крупи сортів рису різних груп стиглості: ранньостиглих – Командор і Южанин, середньостиглих – Україна 96, Віконт, Адмірал, Magic і Lotto, пізньостиглих – Fukushikiri, Giza 177, Sakha 101. За кількісними ознаками якості зерна вищі показники загального виходу крупи на рівні 70% мали серед ранньостиглих сортів Южанин, середньостиглих – Lotto і Magic, а виходу цілого ядра на рівні 90% – ранньостиглий сорт Южанин, середньостиглі сорти Lotto, Віконт і Україна 96, пізньостиглий Sakha 101. За врожайністю та комплексом високих показників основних кількісних ознак якості зерна (загальний вихід крупи, вихід цілого ядра, маса 1000 зерен) виділено ранньостиглий сорт Южанин і середньостиглий сорт Lotto, а сорт Южанин також і за вмістом білка в зерні. Високі кулінарні якості крупи за коефіцієнтом привару мали середньостиглі сорти Lotto, Magic, Адмірал і Віконт, пізньостиглі Fukushikiri і Giza 177, ранньостиглий Южанин, за структурою – ранньостиглий сорт Южанин, пізностиглі Giza 177 і Fukushikiri, середньостиглі Lotto, Magic і Адмірал, за кольором – ранньостиглий сорт Южанин, середньостиглі Lotto, Magic, Адмірал, пізностиглі Giza 177 і Fukushikiri, за запахом – середньостиглі Віконт, Magic і Адмірал, пізностиглий Giza 177 і ранньостиглий Южанин, за смаком – середньостиглі Lotto, Віконт, Magic і Адмірал, ранньостиглий Южанин, пізностиглі Giza 177 і Sakha 101. За комплексом ознак кулінарної якості крупи (коефіцієнт привару, структура, колір, запах, смак) високі в порівнянні зі стандартом Україна 96 показники мали ранньостиглий сорт Южанин, середньостиглі – Lotto, Адмірал, Magic і Віконт, пізньостиглі – Fukushikiri і Giza 177. За комплексною оцінкою врожайності, якості зерна та кулінарних якостей крупи виділено два сорти: ранньостиглий Южанин і середньостиглий Lotto, які цінні для більш широкого використання у виробництві зерна та крупи рису. Створено нові з високими кулінарними якостями крупи лінії рису з використанням в схрещуваннях сортів з високими якостями крупи, зокрема сортів Южанин і Lotto.

Ключові слова:
рис, сорт, урожайність, вегетаційний період, показник якості зерна, якість крупи

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Palamarchuk, D., Kozachenko, M., & Sviatchenko, S. (2022). ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЗЕРНА ТА КРУПИ РИСУ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНОТИПУ СОРТІВ. Food Science and Technology, 16(2). https://doi.org/10.15673/fst.v16i2.2365
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

Petkevych ZZ, Shpak DV, Palamarchuk DP, Melnichenko GV. Collection rice accessions as sources of valuable traits in breeding for performance and groats quality. Genetičnì Resursi Roslin. 2016;18:87-95.
2. Peyman Sharifi, Ali Akbar Ebadi. Relationships of rice yield and quality based on genotype by trait (GT) biplot. Anais da Academia Brasileira de Ciências. 2018;90(1):21-34. https://doi.org/10.1590/0001-3765201820150852
3. Anacleto R, Cuevas RP, Jimenez RR, Llorente C. Prospects of breeding high-quality rice using post-genomic tools. Theoretical and Applied Genetics. 2015;5.128(8):18-27. https://doi.org/10.1007/s00122-015-2537-6.
4. Tumanyan NG, Zelenskiy GL. et al. Quality indicators of rice grain of indica and japonica collection accessions bred in Russia and other countries. Nаuchnyy Zhurnаl KubHАU. 2013;94(10):994-1003.
5. Pavlenkova PP, Telezhko LM, Hulavskyi VT. Organoleptic evaluation of groats product samples. Khrаnеniyе i Pеrеrаbоtkа Zеrnа: scientific and practical journal. K. 2009; 12: 21-24.
6. Minten B, Murshid KAS, Reardon T. Food quality changes and implications: evidence from the rice value chain of bangladesh. World development. 2013;42:100-113. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2012.06.015 .
7. Cuevas RP, Fitzgerald MA. Genetic Diversity of Rice Grain Quality. In: Caliskan M, editor. Genetic Diversity in Plants. InTech. 2012;11:285-310. https://doi.org/10.5772/35119.
8. Danilova OA, Gryazina FI, Savutkova OYe. A study of quality and labeling of rice groats. Vеstnik Маryiskоgо Gоsudаrstvеnnоgо Universiteta. Series «Sеlskоkhоzyaystvennyye Nаuki. Ekоnоmicheskiyе Nаuki». 2017; 3(11):12-16.
9. Wang Feng, Cheng Fang-min, Zhang Guo-ping. Difference in grain yield and quality among tillers in rice genotypes differing in tillering capacity. Rice Science. 2007;14(2):135-140. https://doi.org/10.1016/S1672-6308(07)60019-5.
10. Truong Thi Tu Anh, Tran Dang Khanh, Tran Dang Dat, Tran Dang Xuan. Identification of phenotypic variation and genetic diversity in rice (Oryza sativa L.) Mutants. Agriculture. 2018;8(30):1-15. https://doi.org/10.3390/agriculture8020030
11. Quan Xu, Wenfu Chen, Zhengjin Xu. Relationship between grain yield and quality in rice germplasms grown across different growing areas. Breedeng Science. 2015; 65(3):226-232. https://doi.org/10.1270/jsbbs.65.226.
12. Seth Graham-Acquaah, Kazuki Saito, Karim Traore, Ibnou Dieng, Amakoe Alognon, Saidu Bah, Abdoulaye Sow, John T. Manful. Variations in agronomic and grain quality traits of rice grown under irrigated lowland conditions in West Africa. Food Sci Nutrition. 2018;6:970-982. https://doi.org/10.1002/fsn3.635.
13. Fan Feng, Yajun Li, Xiaoliang Qin, Yuncheng Liao, Kadambot HM Siddique. Changes in rice grain quality of indica and japonica type varieties released in China from 2000 to 2014. Front. Plant Science. 2017;10:14-20. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.01863 .
14. Marshal WE and Wadsworth JI. Rice science and Technology. Food Science and Technology. 1994;52:121. https://doi.org/10.1201/9781482293371
15. Ravindra Babu V, Shreya K, Kuldcep Singh Dongi, Usharani G, Nagesh P. Genetic variability studies for qualitative and quantitative traits in popular rice (Orysa Sativa L.) Hybrids of India. International. Journal of Scientific and Research Publications. 2012;2:18-22.
16. Hussain S, Fujil T, Mcgocy S, Yamada M, Ramzan M, Akma M. Evaluation of different rice varieties for growth and Yield. The Journal of Animal and Plant Sciences. 2014;24:150-151.
17. Methods of the state trials of plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine. Protection of rights for plant varieties. K.: Alefa, 2003;-203. [
18. Methods of experimental work in breeding, seed production, and quality control of rice seeds. Krasnodar. 1972.
19. Dospekhov B.A. Methods of field experimentation (with basics of statistical processing of study data). Moscow: Agropromizdat. 1985.