Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

РЕСУРСО- ТА ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧА ТЕХНОЛОГІЯ ЗБРОДЖУВАННЯ СУСЛА ІЗ КРОХМАЛЕВМІСНОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БІОЕТАНОЛУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

S. Kovalchuk
http://orcid.org/0000-0003-3842-3183
T. Mudrak
http://orcid.org/0000-0003-3842-3183

Анотація

В умовах ринкової економіки нагальним завданням спиртової промисловості є зниження собівартості товарної продукції за рахунок створення та впровадження інноваційних енерго- та ресурсозберігаючих технологій.  Актуальним у даному аспекті є розроблення технології зброджування сусла високих концентрацій  із зернової сировини із використанням нових високопродуктивних рас спиртових дріжджів. Для зброджування використовували сусло з різних видів зернової сировини, а саме,  кукурудзи, жита, пшениці. Досліджено, що збільшення концентрації сухих речовин сусла з кукурудзи (до 30%) дає можливість отримати бражку з концентрацією спирту 15,65% об., пшениці (до 27%) – 14,10% об., жита (до 24%) – 13,00% об. етанолу. За умови забезпечення нормативного виходу спирту із 1 т умовного крохмалю максимальний вміст спирту в бражці із кукурудзи становив 14,91% об., тоді як із пшениці – 14,1% об., а із жита – 13,0% об.  Досліджено вплив температури зброджування сусла високих концентрацій на хіміко-технологічні показники зрілої бражки із кукурудзи. Встановлено, що проведення постадійного зброджування зернового сусла з кукурудзи (при температурах 35 та 30°С) створює умови для дооцукрювання декстринів сусла та його ефективного доброджування. Отже, такий прийом є особливо дієвим при зброджуванні сусла високих концентрацій. Впровадження розробленої технології сприятиме ефективній переробці сільськогосподарської сировини на спирт, зниженню утворення відходів виробництва – післяспиртової барди. Для підтвердження результатів теоретичних та лабораторних досліджень було здійснено випробування технології висококонцентрованої спиртової бражки із зернової сировини в умовах спиртового виробництва ТОВ «ФАЗОР» смт. Кожанка, Фастівський район, Київська область  (потужність 6000 дал/добу спиртовмісних рідин). Для проведення виробничих випробувань була розроблена та затверджена у відповідному порядку технологічна інструкція.

Ключові слова:
сусло високої концентрації, біоетанол, осмофільні спиртові дріжджі, зброджування, Saccharomyces cerevisiae, бражка

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kovalchuk, S., & Mudrak, T. (2022). РЕСУРСО- ТА ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧА ТЕХНОЛОГІЯ ЗБРОДЖУВАННЯ СУСЛА ІЗ КРОХМАЛЕВМІСНОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БІОЕТАНОЛУ. Food Science and Technology, 16(1). https://doi.org/10.15673/fst.v16i1.2293
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР