Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ВПЛИВ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПОЛЯ ВКРАЙ НИЗЬКИХ ЧАСТОТ НА ЯКІСТЬЗЕРНА ПШЕНИЦІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Yu. Kovra
http://orcid.org/0000-0001-6264-6454
G. Stankevych
http://orcid.org/0000-0002-0583-8174
А. Borta
http://orcid.org/0000-0001-9790-4732

Анотація

Наведено результати досліджень впливу електромагнітного поля (ЕМП) вкрай низьких частот (ВНЧ), магнітної індукції ЕМП та тривалості обробки та зберігання зерна пшениці сорту Шестопалівка 2018, 2019 та 2020 років урожаю, вирощених в Одеській обл. на показники його якості. Обробка зерна ЕМП з частотами 20 і 30 Гцта магнітною індукцією 5 і 10 мТл протягом 2–20 хв. знижує схожість пшениці порівняно з контролем на 1–12%. Як виключення, у кількох дослідах схожість зросла і найбільше (на 14%) за тривалості 12 хв., частоти 30 Гц, та магнітної індукції 5 мТл. Обробка зерна ЕМП з частотами 10–28Гці магнітною індукцією протягом 6 хв. показала підвищення схожості за частот 10, 18–24 Гц на 1–5%, однак уже через 15 діб за частот 12–26 Гц схожість зросла на 1–9%. Через місяць схожість перевищувала контроль лише на 2–7% за частот 18, 20 та 28 Гц, а через 10 місяців зберігання на рівні контролю був лише дослід з частотою обробки 24 Гц. За всіх інших частот відбулося значне зниження схожості зерна. Встановлено, що обробка зерна за частоти 14–22 Гц за 15 діб до сівби підвищує схожість на 7–9%, досягаючи значень 92–94%.У обробленого ЕМП за частот 10–30 Гц зерна, що зберігалось 14 місяців за контрольованих температури повітря 9–23°С та відносної вологості 33–82,5%, вміст білка на суху масу порівняно з контролем (16,5%) не змінився. Зберігання зерна, обробленого впродовж 6 хв. ЕМП з частотою 10–30 Гц та магнітною індукцією 10 мТл дозволяє збільшити вміст клейковини порівняно з контролем в 1,07–1,21 рази. Найбільше зростання кількості клейковини досягається за частоти 16 Гц. Навіть за несприятливих температури 23 °С та відносної вологості повітря 82,5 % якість клейковини зростає на 27,65 ум. од. приладу ВДК (в 1,49 рази), досягаючи рівня якості клейковини зерна що зберігалась за значно кращих умов – температури 9°С та вологості 33%.  Обробка зерна ЕМП за частот 10–30 Гц і магнітної індукції 10 мТл впродовж 6 хв. за різних умов зберігання найчастіше впливає на вміст стеаринової та гондоїнової кислот. Їх найбільші зміни відмічено при зберіганні за температури 9 °С і відносної вологості повітря 82% – гондоїнова кислота зростає на 12,5–18,7%, а стеаринова зменшується на 15,5–25,0%. За всіх інших умов обробки ЕМП та зберігання зерна пшениці зміни жирних кислот знаходяться у межах припустимих похибок.

Ключові слова:
зерно пшениці, електромагнітне поле, вкрай низькі частоти, магнітна індукція, обробка зерна, зберігання зерна, показники якості зерна

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kovra, Y., Stankevych, G., & BortaА. (2022). ВПЛИВ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПОЛЯ ВКРАЙ НИЗЬКИХ ЧАСТОТ НА ЯКІСТЬЗЕРНА ПШЕНИЦІ. Food Science and Technology, 16(1). https://doi.org/10.15673/fst.v16i1.2292
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Boshkova IL, Volgusheva NV. Primenenie mikrovolnovogo metoda obrabotki rastitelnyh materialov v razlichnyh tehnologiyah: monografiya. Odessa: Bondarenko M.A., 2017.
2. Dalmoroa A, Barba A, Caputo S, Marra F, Lamberti G. Microwave technology applied in post-harvest treatments of cereals and legumes. J Chemical engineering transaction. 2015; Sep. 44:13-18. https://doi.org/10.3303/CET1544003
3. Sapogov AC. K voprosu o nevosproizvodimosti magnitobiologicheskih opytov. Biofizika. 1992; 37(4):769-771.
4, Belova HA, Lednev VV. Zavisimost gravitropicheskoj reakcii v segmentah steblej lna ot chastoty i amplitudy peremennoj komponenty slabogo kombinirovannogo magnitnogo polya. Biofizika. 2000 ; 45(6):1108-1111.
5. Sarraf M, Kataria S, Taimourya H, Santos LO, Menegatti RD, Jain M, et al. Magnetic Field (MF) Applications in Plants: An Overview. Plants. 2020; Sep.; 9(9):1139. https://doi.org/10.3390/plants9091139
6. Erohin AI. Vliyanie elektromagnitnogo polya nizkoj chastoty na posevnye kachestva semyan i urozhaj-nost goroha, yachmenya i yarovoj pshenicy. Zernobobovye i krupyanye kultury [Internet]. 2018; 2(26):17-22. https://DOI: 10.24411/2309-348H-2018-10010
7. Kasyanov GI, Baryshev MG, Reshetova RS, Hristyuk VT, Zanin DE. Obrabotka selskohozyajstvennogo syrya elektromagnitnym polem nizkoj chastoty. Teoriya i praktika: Monografiya. 2016; SPb.: Troickij most. URL http://e.lanbook.com/book/90693
8. Ragha L, Mishra S, Ramachandran V, Bhatia M. Effects of low-power microwave fields on seed germination and growth rate. J of Electromagnetic Analysis and Applications, 2011; May. 3(5):165-171. DOI:10.4236/
jemaa.2011.35027
9. Sposob i ustrojstvo dlya obrabotki rastenij A.c. Franciya. № 2579412. kl. A 01 G 7/04, 9/02. s prioretetom 01.08.86. Opublikovano 03.10.86. Byul. №40. Zaregistrir. 15. 07.86.
10. Ijaz B, Jatoi SA, Ahmad D, Shahid M, Siddiqui SU. Changes in germination behavior of wheat seeds exposed to magnetic field and magnetically structured water. Afr.J.Biotechnol. 2012; Feb. 11(15):3575–3585. https://doi: 10.5897/AJB11.2927
11. Zhalnin EV, Shibryaeva LS, Sadykov ZhS. Nizkochastotnoe elektromagnitnoe obluchenie zerna v zernouborochnom kombajne. Selskohozyajstvennye mashiny i tehnologii. 2016; Mar.; 2:16-21. URL https://www.vimsmit.com/jour/article/view/123/79
12. Shabrangi A, Majd A, Sheidai M, Nabyouni M, Dorranian D. Comparing effects of extremely low frequency electromagnetic fields on the biomass weight of C3 and C4 plants in early vegetative growth. PIERS Proceedings. 2010; Jan. 593-598. URL https://www.researchgate.net/publication/268367 553
13. Barishev MG, Dzhimak SS, Kasjanov GI. The influence of low freguency electromagnetic field on the agricultural crops seeds germination. J. of Agricultural Science and Technologu. 2012; 2 (3):385–390.
14. Marinković B, Grujić M, Marinković D, Crnobarac J, Marinković J, Jaćimović G, et al. Use of biophysical methods to improve yields and quality of agricultural products. J Agricultural Sciences. 2008; Dec. 53(3):235-242. URL http://joas.agrif.bg.ac.rs/sites/joas.agrif.bg.ac.rs/files/article/pdf/244-1450-81090803235m.pdf
15. Danilov VI. Magnitnoe pole i selskoe hozyajstvo. Dubna, 1987.
16. Aksenov SI, Bulychev AA, Grunina BN, Turoveckij BB. O mehanizmah vozdejstviya nizkochastotnogo magnitnogo polya na nachalnye stadii prorastaniya semyan pshenicy. Biofizika 1996; 41(4):919-924.
17. Zhong Han, Meng-jie Cai, Jun-Hu Chengand, Da-WenSun. Effects of electric fields and electromagnetic wave on food protein structure and functionality: A review. Trends in Food Science & Technology. 2018; May. 75:1-9. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.02.017
18. Pietruszewski S, Muszyński S, Dziwulska A. Electromagnetic fields and electromagnetic radiation as non-invasive external stimulants for seeds (selected methods and responses). Int. Agrophysics. 2007; Jan. 21(1):95-100. URL https://www.researchgate.net/publication/26552199
19. Nair RM., Leelapriya T, Dhilip KS, Boddepalli VN, Ledesma DR. Beneficial effect of Extremely Low Frequency (ELF) Sinusoidal Magnetic Field (SMF) exposure on mineral and protein content of mungbean seeds and sprouts. Indian Journal of Agricultural Research. 2018; Apr. 52 (2):126-132. URL https://arccjournals.com/
journal/indian-journal-of-agricultural-research/A-4908
20. Kasyanov GI, Syazin IE, Grachev AV, Davidenko T.N., Vazhenin E.I. Features of usage of electromagnetic field of extremely low frequency for the storage of agricultural products J Electromagnetic Analysis and Applications. 2013; May. 5(5):236-241. URL https://www.scirp.org/pdf/JEMAA_2013052413410885.pdf
21. Osokina N, Liubych V, Novikov V, Leshchenko I, Petrenko V, Khomenko S. et al. Effect of electromagnetic irradiation of emmer wheat grain on the yield of flattened wholegrain cereal. Eastern-European J of Enterprise Technologies. 2020; Dec. 6.11 (108):17-26. URL https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3761027
22. Postoyannaya otnositelnaya vlazhnost nad nasyshennymi rastvorami solej v zavisimosti ot temperatury, a takzhe glicerina i sernoj kisloty v zavisimosti ot temperatury i koncentracii. URL http://tehtab.ru/Guide/
GuidePhysics/Humidity/SaturatedSaltSolutionsHumidity/
23. Kazakov ED, Kretovich VL. Biohimiya zerna i produktov ego pererabotki. 2-e izd. pererab. i dop. M.: Agropromizdat, 1989.