Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ТЕОРЕТИЧНЕ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПІДГОТУВАННЯ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ДО ВИРОБНИЦТВА ВИСОКООДНОРІДНИХ СУМІШЕЙ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

A. Мakarynska
https://orcid.org/0000-0003-1879-8455
B. Iegorov
https://orcid.org/0000-0001-7526-0315

Анотація

У статті наведено теоретичне обґрунтування підготовки препаратів біологічно активних речовин для виробництва високооднорідних сумішей. Представлено теоретичні та експериментальні дані з визначення фізичних, технологічних та хімічних властивостей вітамінних препаратів, сірчанокислих та вуглекислих солей мікроелементів. Розглянуто питання взаємозв’язку, сумісності та прояву ефектів синергізму і антагонізму, одностороннього та взаємного впливу між макро- і мікроелементами, вітамінними препаратами та мінеральними речовинами. В роботі проаналізовано вплив складу преміксу, наповнювача, його властивостей на активність біологічно активних речовин. Також наведено данні впливу вологості, значення рН, температури, фізичних властивостей на ступінь біодостyпності речовин. Досліджено розмір частинок, ступінь однорідності розподілення біологічно активних речовин при змішуванні з наповнювачем преміксів. Встановлено, що суттєвий вплив для одержання однорідних сумішей оказує розмір та форма частинок. На основі узагальнення характеристик біологічно активних речовин, аналізу фізичних, технологічних та хімічних властивостей препаратів біологічно активних речовин, а також особливостей їхньої  підготовки і технологічних етапів виробництва преміксів розроблені класифікації біологічно активних речовин для: вітамінних препаратів та солей мікроелементів. Наведено поетапну структуру комбікормової технологічної системи з виробництва преміксів  у порівнянні з попередніми технологіями. На основі теоретичних та експериментальних досліджень обґрунтовано розділення біологічно активних речовин на три групи та їхню підготовку при виробництві преміксів в залежності від об’ємної маси, розміру частинок, відсоткового вмісту в складі преміксів: 0,1 до 2,0 кг/т; 2,0 до 30,0 кг/т, 30,0 до 100,0 і більше кг/т. Визначено діапазони розмірів частинок компонентів премікса, який знаходиться у межах 0,04…0,6 мм, при цьому розмір частинок наповнювача не повинен перевищувати 0,8 мм. Проаналізовано проблеми підготовки біологічно активних речовин при виробництві преміксів та запропоновано рекомендації для їх вирішення з метою одержання однорідних сумішей, преміксів, білково-вітамінних добавок, білково-мінерально-вітамінних добавок.

Ключові слова:
біологічно активні речовини, солі мікроелементів, вітамінні препарати, солі мікроелементіввластивості, технологічна система, класифікація, премікс, однорідність

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
МakarynskaA., & Iegorov, B. (2022). ТЕОРЕТИЧНЕ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПІДГОТУВАННЯ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ДО ВИРОБНИЦТВА ВИСОКООДНОРІДНИХ СУМІШЕЙ. Food Science and Technology, 16(1). https://doi.org/10.15673/fst.v16i1.2288
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Microvit Users Guide. Rhone-Poulenc Nutrition Animale SA.ANTONY Cedex. France; 1996.
2. Fidder P, Becquet P, Martin C, Dopker M, José Mallo J, editors. Premixtures. FEFANA Working Group Premixtures, and in particular: Fefana Publication; 2013.
3. Yehorov BV, Shapovalenko OI, Makarynska AV, editors. Tekhnolohiya vyrobnytstva premiksiv. Kyiv: Tsentr uchbovoyi literatury; 2007.
4. Kuznetsov S, Frappa S. Myneralnye veshchestva y vytamyny dlya proyzvodstva premyksov. Kombykorma. 2002;4:35-37.
5. Mahendra Pal. The role of minerals and vitamins in poultry production. Agriculture world. 2017;03:68-71.
6. Michael C Allwood, Melanie CJ Kearney. Compatibility and Stability of Additives in Parenteral Nutrition Admixtures. Nutrition. 1998; 14(9):697-706. DOI: https://doi.org/10.1016/s0899-9007(98)00063-x.
7. Skivan M, et al. The stability of vitamin C and other vitamins in the diets of breeding hens. Animal Feed Science and Technology. 2012; 177(3):253-258. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2012.06.010.
8. Coelho M. Vitamin Stability in Premixes and Feeds A Practical Approach in Ruminant Diets. 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium: Proceedings of the 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium. January 10–11, 2002. Best Western, Gainesville: Department of Animal Sciences University of Florida; 2002.
9. Tavyar-Kalcher G, Vengušt A. Stability of vitamins in premixes. Animal Feed Science and Technology. 2007;132(1):148-154. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.03.001.
10. Pond W, Church D, Pond R. Basic animal nutrition and feeding: fourth edition. New York: John Wiley&Sons. 1995.
11. Kalnytskyy BD. Myneralnye veshchestva v kormlenyy zhyvotnykh. L.: Ahropromyzdat; 1985.
12. Okolelova TM, Kulakov AV, Moloskyn SA, editors. Aktualnye problemy prymenenyya byolohychesky aktyvnykh veshchestv y proyzvodstva premyksov. Serhyev-Posad; 2002.
13. Baker DH, Stein HH, editor. Bioavailability of minerals and vitamins in feedstuffs. Sustainable swine nutrition. Willey-Blackwell. A John Wiley & Sons. Inc. Hoboken. NJ; 2013. https://doi.org/10.1002/9781118491454.ch15
14. Makarynskaya AV, Ehorov BV, Vid vyrobnytstva stabilnykh preparativ biolohichno aktyvnykh rechovyn do vyrobnytstva stabilnykh premiksiv (ch. 1). Zernovi produkty i kombikormy. 2009; 4(36):33-41.
15. Chernyshev NY, Panyn YH, editors. Komponenty premyksov. Voronezh: HUP VO Voronezhskaya oblastnaya typohrafyya; 2012.
16. Savva D. Vitamins and minerals: Essential for ruminants. All About Feed. 2018;26.2:12-13.
17. Studenyak YaI, Voronych OH, Sukhareva OYu, Fershal MV, Bazelʹ YaR. Praktykum z analitychnoyi khimiyi. Instrumentalʹni metody analizu. Uzhhorod; 2014.
18. Bezuhloho PO. Farmatsevtychna khimiya. Vinnytsya: Nova knyha; 2008.
19. Problemy proyzvodstva y yspolzovanyya premyksov. Kombykorma. 2000;2:32-33.
20. Panyn Y, Kolpakov Yu, Hrechyshnykov V, Panyn A. Otsenka varyatsyy raspredelenyya mykrokomponentov v sutochnom ratsyone. Kombykorma. 2011;4:31-32.
21. Kryukov V, Spesyvtsev A. Vlyyanye chysla y razmera chastyts BAV na odnorodnost smesy. Kombykorma. 2010;2:60-62.
22. Axe DE, Factors affecting uniformity of a mix. Feed Science and Technol; 1995;53:211-220. https://doi.org/10.1016/0377-8401(95)02011-N
23. Yehorov BV, Makarynska AV, Brazhenko VYe. Osoblyvosti vykorystannya suchasnykh form preparativ biolohichno aktyvnykh rechovyn pry vyrobnytstvi kombikormovoyi produktsiyi. Naukovi pratsi ONAFT. 2008;34(1):139-145.