Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ ТА ТРЕНДІВ ВИРОБНИЦТВА І ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ В УКРАЇНІ НА ПОЧАТКУ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Георгій Миколайович Станкевич, д-р.техн.наук, професор
https://orcid.org/0000-0002-0583-8174
Алла Василівна Борта, канд.техн.наук, доцент
http://orcid.org/0000-0001-9790-4732
Анна Андріївна Пенаки, аспірант
https://orcid.org/0000-0001-5526-6998

Анотація

Анотація. Для України пшениця є важливою зерновою культурою, що покриває велику частину продовольчого забезпечення, підвищує економіку країни шляхом експорту зерна, а також використовується на кормові та технічні потреби. У статті наведено результати аналітичних досліджень динаміки та трендів змін посівних площ, врожайності, валового збору, показників якості зерна пшениці в Україні у період 2000–2019 рр. та чинників, що них впливають. Предметами досліджень були статистичні дані з посівних площ, внесення добрив, урожайності, валового збору та якості зерна пшениці, зібрані зі статистичних бюлетенів та збірників Держстату України, літературних даних, а також власних даних із зернозаготівельних підприємств півдня Одеської та Миколаївської областей.


Результати проведених аналітичних досліджень показали, що у період 2000–2019 рр. щорічні площі посіву пшениці коливалися при загальній тенденції до збільшення площ посіву. Однак, уже з 2008 р., коли була засіяна найбільша площа під пшеницю (7116,3 тис. га), подальший тренд став негативним, тобто площа під пшеницю поступово зменшувалась і в 2019 р. склала 6683,5 га. За досліджений період відбувались хвилеподібні зростання врожайності з 1,98 до 4,36 т/га та валового збору пшениці з 10,2 до 28,2 тис. т. Однак, поряд з цими тенденціями, відмічено погіршення якості зерна пшениці за деякими показниками.


Так, у 2004–2019 рр. середня натура пшениці по країні була від 770 до 808 г/л, що задовольняє вимогам більшості експортних контрактів, які коливаються у межах 750…770 г/л на партію. За даними підприємств півдня України у 2019 році спостерігалося надходження окремих партій пшениці з натурою 670 г/л. Пшениця цього періоду вирізнялась високим показником числа падіння, яке було в межах 292…380 с (за виключенням 2004 та 2015 рр. з найменшими значеннями, відповідно 226 та 286 с). Зростання числа падіння пов’язане, у першу чергу, з кліматичними умовами та сушінням свіжозібраного врожаю. Вміст білка з певними коливаннями суттєво не змінювався та був у межах 11,3…13,0 %. За даними підприємств нині все частіше зустрічаються партії пшениці 4 класу зі значенням білка 9,2…10,0 %, у них найчастіше збільшений вміст пошкоджених клопом-черепашкою зерен — до 5…6 %. Класоутворюючий показник «вміст клейковини» змінювався у межах 21,6…26,9 %. Порівняння співвідношення «клейковина – білок» показало, що його значення, коливаючись у окремі роки, знаходилось у межах 1,8…2,1, що свідчить про нестабільність виходу клейковини по відношенню до вмісту білка.


Треба відмітити, що щорічно виділяються певні «проблематичні зони» стосовно зміни якості зерна пшениці за окремими показниками. Таким показником у 2019 р. є низька натура пшениці, за якою зерно доводиться переводити до 4-го класу. Актуальним та маловивченим питанням залишається формування партій пшениці на експорт з використанням некондиційного за деякими показниками зерна.

Ключові слова:
пшениця, посівні площі, врожайність, якість

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Станкевич, Г., Борта, А., & Пенаки, А. (2019). ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ ТА ТРЕНДІВ ВИРОБНИЦТВА І ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ В УКРАЇНІ НА ПОЧАТКУ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ. Scientific Works, 83(2), 4-13. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1535
Розділ
Статьи

Посилання

1. Pro zerno ta rynok zerna v Ukrayini: Zakon Ukrayiny vid 04.07.2002 r. № 37-IV. Data onovlennya: 19.07.2017. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/37-15 (data zvernennya 07.10.2018).
2. Doronin A.V. Suchasnyy stan zernovoho rynku v Ukrayini // Naukovi pratsi Instytutu bioenerhetych-nykh kul’tur i tsukrovykh buryakiv: zbirnyk nauk. prats’/ In-t bioenerhet. kul’tur i tsukr. burya-kiv, Nats. akad. ahrar. nauk Ukrayiny. Kyyiv: FOP Korzun D.Yu., 2014. Vyp. 21. S. 270-276. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/ znpicb_2014_21_52 (data zvernennya 08.11.2019).
3. Sil’s’ke hospodarstvo Ukrayiny: statystychnyy zbirnyk. Derzhstat Ukrayiny. Kyyiv, 2019.URL : http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/sg/ppsgk/ppsgk2018.xls (data zvernennya 08.11.2019).
4. Zbir urozhayu sil’s’kohospodars’kykh kul’tur, plodiv, yahid ta vynohradu v rehionakh Ukrayiny za 2014 rik. Statystychnyy byuleten’. – Kyyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny, 2015. – 102 s.
5. Posivni ploshchi kul’tur sil’s’kohospodars’kykh pid urozhay 2018 roku. URL : http://www.ukrstat.gov.ua/ operativ/operativ2018/sg/ppsgk/ppsgk2018.xls (data zvernennya 07.11.2019)
6. Posivna ploshcha sil’s’kohospodars’kykh kul’tur u 2019 rotsi stanovytyme 27,7 mln ha. URL : https://agropolit.com/news/11374-posivna-ploscha-silskogospodarskih-kultur-u-2019-rotsi-stanovitime-277-mln-ga (data zvernennya 07.11.2019)
7. Rynok zernovyh Ukrainy URL : http://shareuapotential.com/ru/BE/ukrainian-zerno-2017.html_ (data zvernennya 08.11.2019).
8. Yak zminylysya posivy na ukrayins’kykh polyakh za 10 rokiv? URL : https://agroportal.ua/publishing/infografika/kak-izmenilis-posevy-na-ukrainskikh-polyakh-za-10-let/
9. Kak izmenilosʹ ukrainskoe selʹskoe hozâjstvo za 20 let nezavisimosti: veb-sajt. URL : https://delo.ua/special/kak-izmenilos-ukrainskoe-selskoe-hozjajstvo-za-20-let-nezavisim-163644/ (data zvernennya 08.11.2019).
10. Urozhay-2019: rekord, yakomu zahrozhuye «syl’na» hryvnya. Ekonomika: veb-sayt. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2794826-urozaj2019-rekord-akomu-zagrozue-silna-grivna.html (data zvernennya 08.11.2019)
11. Poprozman N.V. Metodolohichni zasady formuvannya stratehiyi rozvytku ahropromyslovoho vyrobnytstva na osnovi systemnoho analizu / N.V. Poprozman // Ekonomika APK. – 2015. – № 4. – S. 35–41.
12. Stankevych H.M., Borta A.V., Penaky A.A. Porivnyal’ni kharakterystyky riznykh sposobiv vidmyvannya kleykovyny // Nauk. pr. / Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohiy. Odesa, 2018. T. 82, vyp. 2. S. 116 – 122.
13. Kačestvo pšenicy urožaâ-2018: perspektivy èksporta zerna i muki – SŽS Ukraina//APK Inform: veb-sajt. URL: https://www.apk-inform.com/ru/exclusive/topic/1103159 (data zvernennya 13.11.2019).
14. Avramenko S., Popov S., Yur'yeva V.Ya., Saraykin Ye. Yaku yakist’ zerna ochikuvaty ts’ohorich? Ahroekspert №6 (95) 2016. URL: https://agroexpert.ua/aku-akist-zerna-ocikuvati-cogoric/ (data zvernennya 13.11.2019).
15. Pšenica, âčmenʹ i raps: kačestvo v nature. UZA: veb-sajt. URL: http://uga.ua/meanings/pshenitsa-yachmen-i-raps-kachestvo-v-nature/ (data zvernennya 13.11.2019).
16. Nužno li povyšatʹ kačestvo ukrainskogo zerna? URL: https://propozitsiya.com/chy-potribno-pidvyshchuvaty-yakist-ukrayinskogo-zerna (data zvernennya 13.11.2019).
17. Yaku yakist’ zerna ochikuvaty ts’ohorich? URL : https://agroexpert.ua/aku-akist-zerna-ocikuvati-cogoric/ (data zvernennya 07.10.2018).
18. Pšenica, âčmenʹ i raps: kačestvo v nature. URL : http://uga.ua/meanings/pshenitsa-yachmen-i-raps-kachestvo-v-nature/ (data zvernennya 07.10.2018).
19. Poshkodzhene i nepovnotsinne zerno ta yoho vykorystannya. Propozytsiya. URL : https://propozitsiya.com/ua/poshkodzhene-i-nepovnocinne-zerno-ta-yogo-vikoristannya (data zvernennya 07.10.2018).
20. Stankevych G. Research of quantitative and qualitative characteristics of gluten of wheat grains dam-aged by the wheat bug / G. Stankevych, A. Borta, A. Penaki. // Grain Products and Mixed Fodder’s. 2019. Vol. 19, Issue 3. P. 4-9. DOI: https://doi.org/
21. Molots’kyy M.Ya., Vasyl’kivs’kyy S.P., Knyazyuk V.I., Vlasenko V.A. Prychyny pohirshennya sortiv// Selektsiya i nasinnytstvo sil’s’kohospodars’kykh roslyn: Pidruchnyk. K.: Vyshcha osvita, 2006. – S. 329.
22. AhroEkspedytsiya. Pshenytsya 2018. SuperAgronom.com. URL : https://superagronom.com/blog/329-agroekspeditsiya-pshenitsya-2018-den-1-mikolayivska-oblast-radsad-korona-nibulon (data zvernennya 07.10.2018)
23. Yakovenko A.I., Borta A.V. Zmishuval’na zdatnist’ partiy zerna riznykh klasiv. // Naukovi pratsi ONAKhT. Odesa, 2012. Vyp. 42. T. 1. S. 11-15.
24. Holomsha N. Ye., Dzyadykevych O. Ya. Konkurentni perevahy produktsiyi zernovoyi haluzi na svitovomu rynku. Ekonomika APK. 2017. № 11 (277). S. 61–66.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)