Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ СОРБЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАСІННЯ КІНОА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

O. Sokolovskaya
https://orcid.org/0000-0003-4326-1932
L. Valevskaya
https://orcid.org/0000-0003-0511-5643

Анотація

У роботі наведено аналіз сучасного стану ринку насіння кіноа у світі та перспективи її виробництва в Україні. Основними виробниками зерна кіноа є Перу, Болівія та Еквадор. Завдяки багатому хімічному складу, насіння кіноа набирає стрімкої популярності. Українські підприємства використовують зерно кіноа для виробництва різних продуктів та напівфабрикатів. Насіння кіноа привертає все більшу увагу в усьому світі не тільки завдяки своїм поживним та функціональним властивостям, а й завдяки здатності вирощувати її у несприятливих кліматичних умовах. Підвищення попиту і зростання світових цін на кіноа стимулює виробників адаптувати культуру до низьких висот і вирощувати її в посушливих умовах. Селекціонери та науковці різних країн проводять активну роботу з адаптації насіння кіноа до вирощування в різних регіонах, що має важливий вплив на продовольчу безпеку. Зерно кіноа, яке імпортується до України потребує тривалого зберігання без втрат в масі і погіршення якості. Важливий вплив на стан зернової маси при зберіганні має її гігроскопічність, тобто здатність до сорбції і десорбції парів води. Знання про гігроскопічні властивості зерна мають практичне значення для наукового обґрунтування вибору раціональних режимів зберігання та післязбиральної обробки. Основною характеристикою гігроскопічних властивостей зернових матеріалів є рівноважна вологість, тому її визначення є важливим кроком для збереження якості зерна. Визначено рівноважну вологість зерна кіноа. Дослідження проводили загальноприйнятим тензиметричним методом в діапазоні температур повітря ±(5...25)°С та відносної вологості повітря 40…80 %, які моделюють умови зберігання зерна і відповідні до багаторічних середніх даних, відповідають теплій і холодній порі року в Україні. Встановлено характер зміни рівноважної вологості зерна кіноа залежно від температури та відносної вологості повітря. Зі збільшенням відносної вологості та зниженні температури навколишнього середовища рівноважна вологість зерна кіноа зростає. Визначено емпіричні коефіцієнти та запропоноване рівняння, яке описує залежність рівноважної вологості зерна кіноа від параметрів навколишнього повітря, за яким можна прогнозувати його зміну. Отримані дані мають практичне значення для підбору режимів якісного зберігання насіння кіноа.

Ключові слова:
насіння кіноа, сорбція, гігроскопічні властивості, рівноважна вологість, зберігання, навколишнє середовище

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Sokolovskaya, O., & Valevskaya, L. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ СОРБЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАСІННЯ КІНОА. Grain Products and Mixed Fodder’s, 22(2), 4-8. https://doi.org/10.15673/gpmf.v22i2.2441
Розділ
ХЛІБОПРОДУКТИ: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ

Посилання

1. Valevsʹka L.O., Sokolovsʹka O.H., Shulyansʹka A.O Biolohichna tsinnistʹ zernovykh superfudiv // Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadsʹkoho. Seriya: tekhnichni nauky Tom 31 (70) № 1 2020 CH.2. 116-120.
2. Lilian E. Abugoch Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): Composition, Chemistry, Nutritional, and Functional Properties // Advances in Food and Nutrition Research 2009. V.58, 1-31
3. Valevskaya, L. і Sokolovskaya, O. Determination of physical and technological properties of quino grain - the main stages of justification of storage and processing technology// Grain Products and Mixed Fodder’s. 2021.V. 21, I/ 1 (81).Р. 4-8. DOI:https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i1.2089.
4. Sokolovsʹka O.H., Valevsʹka L.O. Ochyshchennya zerna kinoa – vazhlyvyy etap pislyazbyralʹnoyi obrobky // Visnyk Khmelʹnytsʹkoho natsionalʹnoho universytetu, №5, 2021 (301). 225-229.
5. Valevskaya L., Sokolovskaya O., Iegorova A. Determination of quino seed samples. Grain products and mixed fodder’s, 2021; 21 (3,83): 6-11. DOI https://doi.org/10.15673/
6. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization //Viktória Angeli et al. // Foods. 2020 Feb; 9(2): 216. Published online 2020 Feb 19. doi: 10.3390/foods9020216 Rezhym dostupu: ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/ (data zvernennya 20.05.2022)
7. Foodand Agriculture Organization of the United Nations. Faostat. Rezhym dostupu: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize (data zvernennya 27.05.2022)
8. Anyskyn V.Y., Okunʹ H.S., Chyzhykov A.H. Hyhroskopycheskye svoystva zerna razlychnykh kulʹtur. M.: TSYNTY Hoskomzah, 1967. 86.
9. Vlaha v zerne / A.S.Hynzburh, B.P.Dubrovskyy, E.D.Kazakov y dr. M.: Kolos, 1969. 224.
10. Hynzburh, A.S., Savyna Y.S. Massoobmennye arakterystyky pyshchevykh produktov: ucheb. Lehkaya y pyshchevaya prom-stʹ, 1982. 280
11. Stankevych, H.M., Ovsyannykova L.K., Sokolovsʹka O.H. Obrobka ta zberihannya dribnonasinnyevykh oliynykh kulʹtur: monohrafiya. Odesa: KP OMD, 2016, 128 .
12. Stankevych H.M., Ovsyannykova L.K., Cherniy V.O. Pislyazbyralʹna obrobka ta zberihannya nasinnya hirchytsi: monohrafiya. Odesa: Vyd-vo KP «Odesʹka misʹka drukarnya», 2015. 136
13. Awareness of the equilibrium moisture content of chia seeds is an important step to preserving it / Ovsiannykova L. et al. // Grain Products and Mixed Fodder’s. 2020. Vol. 20, Issue 1 (77). 12-16.
14. . Starodubtseva A.Y, Serhunov V.S. Praktykum po khranenyyu zerna. Ahropromyzdat, 1987. 191
15. Ostapchuk M.V., Stankevych H.M. Matematychnemodelyuvannya na EOM: pidruch. Odesa: Druk, 2006. 313.