Automation of technological and business processes

ISSN-print: 2312-3125
ISSN-online: 2312-931X
ISO: 26324:2012
Архiви

Автоматизація бізнес-процесу управління організацією збуту хлібопекарських виробів та їх логістикою на ВК ТОВ «Осьміног»

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О. М. Марочко

Анотація

Вдосконалення інформаційних процесів на підприємствах торгівлі є важливим завданням. Існуючі системи управління збутом хлібопекарської продукції мають низьку ефективність прийому та обробки вхідних замовлень від клієнтів через ручний режим виконання процесу. Актуальним є підвищення ефективності бізнес-процесу збуту хлібопекарської продукції за рахунок комплексної автоматизації діяльності підприємства. В Одеській національній академії харчових технологій, на кафедрі автоматизації технологічних процесів та робототехнічних систем запропоновано ефективну систему автоматизованого управління бізнес-процесом збуту хлібопекарських виробів та їх логістикою на ВК ТОВ «Осьміног». Аналіз діяльності підприємства дозволив побудувати модель організаційної структури підприємства, концептуальну схему системи управління бізнес-процесу збуту хлібопекарських виробів. Імітаційне моделювання варіантів моделей бізнес-процесу «управління організацією збуту хлібопекарських виробів та їх логістикою» та їх порівняння продемонструвало доцільність впровадження розробленого веб-додатку. Впровадження розробленого веб-додатку допомогло створити інформаційну базу даних, на основі якої формуються дієві важелі управління підприємством. Використання кластерного аналізу забезпечило можливість аналізу продажів продукції підприємства та побудову прогнозів майбутніх продажів. Порівняння економічної ефективності існуючого бізнес-процесу та бізнес-процесу після впровадження розробленого веб-додатку показало збільшення прибутку, зниження витрат, трудових і вартісних показників, тому інвестицій в даний проект є доцільними. Передбачено подальше впровадження методів інтелектуального аналізу даних у розроблений веб-додаток.

Ключові слова:
автоматизація бізнес-процесу, збут, хлібопекарські вироби, логістика, програмний модуль, інтелектуальний аналіз даних, кластерний аналіз

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Марочко, О. (2022). Автоматизація бізнес-процесу управління організацією збуту хлібопекарських виробів та їх логістикою на ВК ТОВ «Осьміног». Automation of Technological and Business Processes, 14(2), 11-17. https://doi.org/10.15673/atbp.v14i2.2300
Розділ
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА АВТОМАТИЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ

Посилання

[1] Zaporozhets M. H. (2020). Udoskonalennia orhanizatsii obliku realizatsii produktsii u vlasnii torhovelnii merezhi pidpryiemstva. [Improving the organization of accounting for sales in the company's own retail network] // Naukovyi ohliad. - No. 2(65). – P. 6–20. [Online]. Available: https://oaji.net/articles/2020/797-1585656807.pdf. Accessed on: Mar 21, 2022.
[2] Lobotska L. L. (2017.). Optymizatsiia vyrobnychoi prohramy khlibopekarskykh pidpryiemstv Ukrainy – zaporuka pidvyshchennia yikh konkurentospromozhnosti. [Optimization of the production program of bakery enterprises of Ukraine is a guarantee of increasing their competitiveness] // Prychornomorski ekonomichni studii. - No. 21. - P. 151-155. [Online]. Available: http://bses.in.ua/journals/2017/21_2017/31.pdf. Accessed on: March 21, 2020.
[3] Betekhtina L. O. (2012). Osoblyvosti rozvytku khlibopekarskoi haluzi ta yii potentsial dlia investuvannia. [Features of the bakery industry development and its potential for investment] // Ahrosvit. - No.6. P. 20-23. [Online]. Available: http://www.agrosvit.info/pdf/6_2012/7.pdf. Accessed on: Mar 21, 2022.
[4] Netepchuk V. V. Business process management. Rivne, Ukraine: National University of Water Management and Environmental Sciences, 2014, рр. 74-78. [Online]. Available: https://dut.edu.ua/uploads/l_1493_24222592.pdf
[5] Protopopenko H. O. (2008) Klasyfikatsiia protsesiv systemy upravlinnia zbutovoiu diialnistiu promyslovoho pidpryiemstva. [Classification of processes of the sales management system of an industrial enterprise] // Torhivlia i rynok Ukrainy: tematychnyi zbirnyk naukovykh prats. – Donetsk. - Vol. 1. - № 25. - P. 120–127. [Online]. Available: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1757. Accessed on: Mar 21, 2022.
[6] Zhyhailo O. M., Topor M. M. (2019). Avtomatyzovana pobudova modelei prohnozuvannia zbutu khlibobulochnykh vyrobiv. [Automated construction of models for forecasting sales of bakery products] // Avtomatyzatsiia tekhnolohichnykh i biznes-protsesiv. - Vol. 11. - № 2. - P. 24–30. [in Ukraine]. https://doi.org/ 10.15673/atbp.v11i2.1372.
[7] Hrytsyshyn A. V., “Accounting and analysis of logistics activities of the confectionery industry”, Dr. Philos. Science dissertation, specialty Accounting and Taxation. Univ. of Ternopil, Ukraine, 2020. [Online]. Available: http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/39864/1/.pdf.
[8] Navolska N. V., Hrubiak S.V. (2011). Marketynhovyi pidkhid do formuvannia efektyvnoi systemy zbutu produktsii. [Marketing approach to the formation of an effective sales system] // Innovatsiina ekonomika. - № 1(19). - P. 180–185. [Online]. Available: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/10140. Accessed on: Mar 21, 2022.
[9] Fedorova T. V., “Increasing the competitiveness of bakery enterprises”, PhD in Economics dissertation, specialty economics and enterprise management. Univ. of Zhytomyr, Ukraine, 2015. [Online]. Available: http://znau.edu.ua/images/data2/nauka_innovation/specializovana_vchena_rada/d_14_083_02/fedorova_t_v.pdf.
[10] Research of commodity and sales policy of the enterprise. [Online]. Available: http://stud24.ru/economics/dosldzhennyatovarnozbutovo-poltiki-pdprimstva-podlskogo/499478-1942618-page2.html. Accessed on: Apr 20, 2022.
[11] Marochko O. M. «Avtomatyzatsiia biznes-protsesu upravlinnia orhanizatsiieiu zbutu khlibopekarskykh vyrobiv ta yikh lohistykoiu na VK TOV «Osminoh»» (Rukopys). - Odesa: ONAKhT, 2021. - 114 р.
[12] Zhyhailo O. M., Dets D. V. «Osnovy keruvannia biznes-protsesamy» (Konspekt lektsii). - Odesa : ONAKhT, 2018. - 99 p.
[13] Zhyhailo O. M., Dets D. V. «Osnovy keruvannia biznes-protsesamy» (Metod. vkaz. do vykon. lab. robit). - Odesa : ONAKhT, 2018. - 59 p.
[14] Zhyhailo O. M., Dets D. V. «Osnovy keruvannia biznes-protsesamy» (Metod. vkaz. do vykon. kurs. roboty). - Odesa : ONAKhT, 2018. - 19 p.